Z6_PPGAHG800HM690Q3G9MV2O2VB5
Z7_PPGAHG800HM690Q3G9MV2O2VR1

Спортни клубове

Дата на публикуване: 09.03.2021
Последна актуализация: 21.03.2023

ОБЩИНА КОЗЛОДУЙ
ИСТОРИЧЕСКО И СПОРТНО НАСЛЕДСТВО СЪБРАНИ В ЕДНО

Традиционни спортове за община Козлодуй са волейболът, футболът и конният спорт. В последното десетилетие наред с тях възникнаха и клубове по бейзбол, плуване, таекуон-до, културизъм и силов трибой, джудо, тенис на маса, шахмат и хандбал. Повечето от тях вече имат своите успехи в национални и международни турнири.

Градът разполага със спортна зала. През пролетта на 2002 г. бе пуснат в експлоатация изграденият от атомната централа плувен комплекс – покрит и открит басейн, фитнесзала и сауна. В зоната за спорт и отдих непосредствено до река Дунав е добре поддържаният тенискорт. Във всички села има стадиони, стопанисвани от кметствата. В с. Бутан се намира най-добре поддържаната и най-голяма база за конен спорт в региона, а местният клуб има редица национални състезатели и постижения.

Спортни клубове в Община Козлодуй

 

Клуб за спорт и туризъм „Дунавска вълна”

 

Изображение

 

Клуб за спорт и туризъм „Дунавска вълна” е вече регистриран в Община Козлодуй и е официален член на Българска федерация по туризъм и партньор на Министерството на младежта и спорта в различни инициативи.

Организацията ще подпомага развитието на гражданското общество в областта на спортния и социалния туризъм, като създава условия и възможности за упражняване на туризъм, насочен към активен отдих, укрепване на здравето и работоспособността на личността, развиване и насърчаване на различните видове спортен, спортно-състезателен и воден туризъм, планинарство и други туристически дейности. Целите на клуба включват и разнообразни инициативи като опазване на околната среда и биоразнообразието, опознаване и опазване на природното и историческото наследство на България и региона, повишаване нивото на физическата активност на своите членове и развитието на природосъобразен и здравословен начин на живот.

Клубът привлича хора от всички възрастови групи, включително ученици, студенти, младежи, хора в неравностойно положение, възрастни, в практикуването на воден, колоездачен и пешеходен туризъм, за активен отдих, физическа активност и спорт сред природата. Всеки, който желае да се присъедини, ще получи уникален медальон с логото на клуба.

Повече информация можете да получите на Тел.: 0887/ 612 441

Председател на клуб за спорт и туризъм „Дунавска Вълна” – Артьом Цветанов

 

СКТМ "Белун" - тенис на маса


logo Belun

Спортен клуб по тенис на маса „Белун” гр. Козлодуй е създаден през 2011 год. като сдружение за осъществяване на общественополезна дейност.
Съгласно устава на сдружението в него членуват само хора, които имат желание и възможност за участие в спортни състезание от републикански и регионален мащаб и са постоянни в тренировъчния процес. В дните и часовете, когато клуба провежда тренировки, достъпа на не членунащи в клуба е свободен, с цел да могат желаещите да получат необходимите напътствия и уроци по тенис на маса.

Клуба се състои от 12 редовни членове, които заплащат членски внос. Всичките са регистрирани в Българската федерация по тенис на маса и притежават състезателни картони.

Общо картотекирани състезатели на клуба са 16 човека

През сезон 2018/2019 г. клуба участвува с един отбор в „Б” Републиканска Северна група по тенис на маса мъже, един отбор във „В” Републиканска Северозападна група мъже и отбор в „А” Северна група жени.

Първият отбор затвърди доброто си участие в „Б” Северна група, като зае пето  място в Северозападната „В” група.

Отбор „Белун I” се състои от петима състезатели ПеткоПетков, Калин Тодоров, Иван Велков, Йонко Петков и Ивайло Петков.

Отбор „Белун II” е представен от Евгени Първанов, Ивайло Иванов, Александър Стоянов, Йосиф Велев, Владимир Николов.

Отбор жени Валентина Яшинова, Христина Кирова, Моника Тодорова, Боряна Петкова.

СКТМ „Белун” активно участва и дългогодишния турнир на Северозападната лига. И за изминалата година първия отбор на клуба отново стана първи в този турнир. В Северозападната лига по тенис на маса вземат участие отбори от Монтана, София, Берковица, Лом, Враца, Червен бряг, Луковит.

Клъбът редовно участва в регионални състезания, организирани от различни общини – Луковит, Монтана, Враца, Берковицаы Червен бряг, Габрово, Шумен, Велико Търново и др.

Две години подред 2014-2015 г. клуба е домакин от Републиканските състезания от Северозападнага „В” група.

Клубът има четирима правоспособни съдии от втора група и един от първа.

ВК ”Козлодуй” – волейбол


Волейболен клуб “Козлодуй” се създава през 2003 година и извършва системна целогодишна учебно–тренировъчна работа със следните отбори и подготвителни групи: мъже и юноши старша възраст, момчета 14-15 години, момчета 12-13 години, деца под 12 години /подготвителна група/. Мъжкият отбор на клуба е участник в “А” национална волейболна група в конкуренция с отбори от градовете:
Трън, Ябланица, Брезник, Пирдоп, Ихтиман.

 

ПК ”Атомик” – плуване


logo Atomik

Плувен клуб “Атомик” се създава през 2005 година и още същата година е приет за редовен член на Българска федерация “Плувни спортове”. През 2007 година за първи път съвместно с Община Козлодуй Плувен клуб “Атомик” организира и провежда детски плувен турнир за купата на Община Козлодуй в рамките на Ботевите празници. В турнира вземат участие шест клуба от страната – София, Пловдив, Русе, Враца, Благоевград, Козлодуй.

 

КСМ ”Максимус” - силов трибойlogo Maximus

Клубът е създаден и регистриран през 2002г. с  председател Светослав Цветков. Застъпено е развитието на два основни спорта – културизъм и силов трибой. Най-голямо развитие в спорта “Силов трибой” има през 2004г., когато клубът става вицешампион на България отборно. В клуба има медалисти от световни и европейски първенства по силов трибой и културизъм. През 2007г. клубът бележи големи постижения в културизма – двама финалисти по натурален културизъм на турнира “Натурал Мистър Олимпия” в град Солун – Гърция и още няколко медала от международни турнири.
През 2008г. в резултат на засилената работа с юношите и привличане на нови състезатели клубът отбелязва голям напредък и в тяхната възрастова група – завоювани са 16 медала. Клубът има участник и на Европейското първенство по силов трибой в Чехия.

 

Детски футболен клуб "Атлетик"

ДФК "Атлетик" ДФК "Атлетик" 

ДФК "Атлетик"

Детски футболен клуб „Атлетик”

Работa с деца родени 2010-2011 г. и 2013-2014 г.

През настоящия сезон участват в Обединено областно първенство Враца – Монтана

с отбори футбол 5 и футбол 9

Участие в национални турнири:

– купа на ДФК „Болярчета” – гр. Велико Търново;

– купа „Балканъ” – с. Калайджии;

– купа на ДФК Шампион – гр. Стара Загора;

– „Атлетик къп” – гр. Несебър;

– „Мистрал къп” – гр. Свети Влас;

– купа на ДФК Фортуна – гр. Плевен.

Тренировките се провеждат всеки понеделник, сряда и петък от 17:30 часа,

на стадион „Христо Ботев” в Ботев парк

Председател – Благовест Витанов

Треньор – Иван Николов

телефон: 0895 41 93 20

Треньор на вратарите – Емил Овчаров

 

Джудо клуб „Олимпия

АЛХИМИЯТА НА УСПЕХА – ДА ПОБЕДИШ СЕБЕ СИ!

 

Времето е най-сигурният критерий за всяка духовна ценност и за човешките дела. Макар, че не могат да се похвалят с дългогодишна история, за краткия път от създаването си, амбициите на треньори и състезатели успяха да издигнат престижа на Козлодуйското джудо далеч зад границите на страната ни. В края на 2020 г., когато клубът празнува своя 15-годишен юбилей равносметката е повече от достойна. 
Джудо клуб ,,Олимпия”, гр. Козлодуй е вписан в Националния регистър на лицензираните спортни организации на 09.11.2005 г.
Към днешна дата, в клуба тренират и се състезават 57 души от 5 до 27-годишна възраст. Учебно-тренировъчният процес се осъществява от м.с. Мария Братова – старши учител по ФВС, възпитаничка на НСА – треньорски профил и председател на „Олимпия” и м.с. Ивайло Алипиев – оператор на системи за сигурност в ,,АЕЦ Козлодуй” ЕАД, възпитаник на ЦСУ „Олимпийски надежди”, гр. София.
През септември 2005 г. Енева инициира основаването на клуб по джудо. Кръщава го „Олимпия”, защото обича предизвикателствата и мечтае да покорява върхове.


„Да мотивираш детето за една или друга дейност е водещо начало към успеха. Престъпление е да откриеш таланта и да не насърчиш неговото развитие. Примерите са много. Не познавам друга професия, която да въздейства повече върху развитието на личността от учителската, треньорската. Избрах този път, защото вярвам, че спортът променя изцяло живота на човека, че мога да помогна на много деца да намерят своето място, да проявят своя талант, да се чувстват значими сред връстниците си, да успяват там, където са най-добри. Като всяко ново начало и нашето бе трудно. Нетрадиционен, опасен спорт, липса на условия и татами, но така силно мечтаех за собствено кътче, където да разпаля в душите и сърцата на колкото се може повече деца любов към спорта и победата...”
Към идеите на клуба с цел да развиват и защитават интересите му се присъединяват обществени личности и спортисти. През 2005 година бившият състезател по джудо, Ивайло Алипиев обикаля спортните зали в търсене на спорт за невръстния си син Валентин. Намира го късно, но не се колебае – джудо залата е най-подходящото място за детето му. Нещо повече, искрата на любимият спорт, горяла преди толкова време в душа му, връща самия него в залата като съмишленик и треньор.
Първите трима участници на републиканско първенство през 2005 г. – Гергана Кашева, Димитър Димитров и Александър Терзийски печелят два медала. През следващата 2006 г. отличията се множат. Младите състезатели печелят все повече медали от републикански първенства и международни турнири. В състезателната 2007 г. клубът завоюва 19 медала от Републикански първенства и 56 медала, от които 23 златни, от Международни турнири. 


През месец май в град София на Държавния отборен шампионат, момичетата от Джудо клуб ,,Олимпия” триумфират със златната купа на шампионки на България. Титлата на отборни републикански шампионки са печелени и през 2011 и 2019 година.
От 2005 до 2020 г. колекцията от отличия на клуба наброява над 2 000 медала, 100 купи и статуетки от републикански и международни турнири. Тринадесет златни титли и много сребърни и бронзови от Балканиади. Единствените спортисти от град Козлодуй участвали в престижния форум Младежки Олимпийски Игри под егидата на БОК са Магдалена Рангелова, Ралица Коева, Теодора Енева, Ирина Железарска и Валентин Алипиев. 


Седемнадесет джудисти от Козлодуй са били част от националните гарнитури на страната ни. Сред най-изявените състезатели са: 
1.    Андрея Паунова – вицесветовна шампионка за момичета, многократна златна медалистка от републикански първенства и Балканиади.
2.    Теодора Енева – Световна шампионка за момичета през 2011 год. Шесткратна Балканска шампионка на България. Пето място на Младежките Олимпийски Игри в Утрехт, Нидерландия. Седмо място на Европейско първенство в Атина. Осемнадесет златни титли от републикански лични шампионати. Многократна медалистка от Европейки купи и международни турнири. По нейния път смело върви Ирина Железарска, която е в състава на националния отбор и многократна шампионка на България от 2018 година насам.
3.    Гордост за клуба е и Валентин Алипиев. Той е първият златен медалист на клуба от международен турнир и първият Балкански шампион. Най-големият успех в неговата кариера е петото място на Световно първенство в Любляна за младежи. С това постижение беше включен в програмата „Елитен спорт” на Българския Олимпийски комитет, където години наред славеше името на град Козлодуй и страната ни. 
През последните години клубът се утвърди като един от водещите спортни клубове, според успехите си и класацията на Българска федерация джудо по брой медали. Ежегодно през ноември клубът е домакин и организатор на международен турнир по джудо за деца „Ботева слава” в града ни.


Не без гордост Ви запознаваме с богатата колекция от успехи, извоювани в сравнително краткия състезателен период от съществуването на клуба. Доволни сме, че днес, състезателите ни са пример за подражание и модел на реализация и в учебния процес и на спортното поле, което също отчитаме като безспорен успех. Нашите възпитаници заслужено се радват на извоюваните медали, но по-важно, и за нас и за тях, е въздействието, което успехите им оказват върху другите – една истинска и много силна мотивация за различен подход към отговорностите на ежедневието и потребност от полезни ангажименти. Не на последно място, искаме да отбележим и нещо друго, в трудния път към успеха, джудо клуб ,,Олимпия” успя да се изгради като едно голямо, задружно семейство, в което съперниците за медали на татамито, могат да бъдат приятели в училище и в живота.
Приятелството, сигурно рамо и за победителя и за победения – ето това е най-ценното, което постигаме. И то е част от алхимията на успеха!
 

 

СК "Атом"

Спортен клуб „Атом” е създаден през 2000 г. с цел да рaзвива водните спортове в град Козлодуй и околоностите. Той продължава и затвърждава традициите на бившия морски клуб и клуба по воден туризъм.
Основните цели на клуба са: да популяризира, насърчава и организира различни форми на спорт и туризъм; да създава условия за упражняване на спорт в различните му видове: воден туризъм, воден слалом, коло туризъм, пешеходен туризъм, културен туризъм, ски туризъм, риболовен туризъм, гребен спорт, рафтинг и ветроходство.
Спортен клуб „Атом” обединява две активни дисциплини – морски многобой и рафтинг. 


Морски многобой


Морският многобой включва няколко военнотехнически, приложни и силови дисциплини. Това са гребане с лодка тип Ял-6, ветроходство с лодка Ял-6, морски възли, хвърляне на хвъргало и теглене на въже. Чрез дисциплините състезателите освен, че стават физически по-здрави, придобиват и различни умения, като ловкост, бързина на реакциите, дисциплинираност, постоянство и др.
Отборът по морски многобой не само наследява успехите на бившия морски клуб в гр. Козлодуй, но ги затвърждава и продължава да ги подобрява. Отборът редовно взима участие в регатата за „Купата на Началника на ВВМУ”, провеждаща се в гр. Варна. През 2019 г. и 2021 г. в състезанието „Ботева купа”, организирано от СК „Атом”, отборът печели първото място.


Рафтинг


Отборът по рафинг е създаден през 2013 г., за да развива екстремни спортове в бързи води. Като екстремен спорт, рафтингът включва спускания в бързи и буйни води с лодки наречени рафтове. В много случаи рафтингът е високорисков, като успешното и безопасно преминаване през определеното трасе зависи най-много от отборната работа на състезателите и техните лични умения.
Рафтингът като спорт включва няколко дисциплини. Слалом, спринт, Head2Head и DownRiver. Всяка от дисциплина изисква от състеазателите физически умения и издържливост. Рафтинг състезателите трябва да са оттренирали своята отборна работа, за да могат безопасно да завършат спусканията и съответните дисциплини.
Състезателите от рафтинг отбора се включват в най-различни състезания както в България, така и в чужбина. Множество състезания се провеждат по поречието на р. Струма. Отборът взима участие и в международни състезания и еврокупи в Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Италия.


Воден туризъм

Членовете на СК „Атом” редовно участват и ораганизират водни походи по реките в България. Клубът традиционно орагнизира воден поход по река Огоста, който се провежда всяка година през месец март. Състезатели и членове всяка година се включват в международната регата ТИД.

Контакти:
Адрес
3320 | България, обл. Враца, гр. Козлодуй,
ул. „Янко Сакъзов” № 11
+359 88 820 7684 – Валери Финков
info@atomkozloduy.com
 

https://www.livechatalternative.com/