Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2OE5
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12SP5

Забележителности

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 10.09.2021

Параход "Радецки"

„Радецки“ е бивш австро-унгарски пътнически параход (1851 – 1914/1924) и негова съвременна реплика (1966), използвана за кораб-музей.

Параходът „Радецки“ е паметен за българската история, тъй като е използван от четата на Христо Ботев за преминаване от Румъния в България. Обявен е за паметник на културата, в списъка е на Стоте национални туристически обекта.

Повече информация за парахода можете да откриете ТУК.

 

Паметник на Христо Ботев и неговата чета

Всички знаем, че на датата 01.09.1939 г. Германия нахлува в Полша и поставя началото на едно от най-значимите събития в историята на света през 20 в – Втората световна война. Малцина са тези, които са запознати, че на същата дата е било планирано празничното освещаване на един от най-големите паметници на българската история. На 1-ви септември, пред Паметника на Христо Ботев и неговата чета в Козлодуй, единствен се появява зидарят Асен Илиев, който, заедно с помощта на фотограф, запечатва себе си в този дългоочакван момент.

Тези неочаквани неприятни събития помрачават радостта на козлодуйци, за които това е една много трудно осъществила се мечта, преминала през безброй перипетии, докато стане реалност. Още през първите месеци след Освобождението – на 31.05.1878 г. е положен първият опълченски кръст в района на днешния Ботев парк, където се намира и плаващия музей – Параход Радецки. Той е направен от акациево дърво и се издига на близо 4 м височина. 4 години по-късно, в парка на козлодуйския бряг, е поставен и благодарствения каменен кръст, който е издържал под натиска на времето и до днес.

Тъй като подвига на Христо Ботев и неговата чета е неописуемо голям, у жителите на град Козлодуй се формира мисълта за изграждането на още по-величествен, по-достоен паметник за едно такова дело. Основано е дружество Христо Ботев – Козлодуйски бряг, което организира грандиозна кампания за събирането на средства за монумента през 1905 г. Положен е и първия камък, но това не жегва българската държавност, която не отпуска пари за проекта.

Близо 30 години по-късно се ражда първия плод на инициативата. Благодарение на Николай Палашев и Стан Ангелов, през 1932 г. на Крушов баир, край пристанището, се създава жив паметник на Христо Ботев – неговите инициали, очертани с акациеви дървета. С даренията и труда на козлодуйци, през 1934 г. е построен читалищния дом, но средствата така и не стигат за паметник.

През 1937 г. е сменена управата на дружеството Христо Ботев – Козлодуйски бряг. Новото ръководство бързо се свързва с Дирекция на водните съобщения – гр. Русе и успява да уреди конкурси, проектиране, инженери и, най-важното, сумата от 600 000 лв. за градежа. Всеки жител на град Козлодуй полага минимум 10 дни доброволчески труд и помощ с каквото още може. Така, 2 години по-късно, е осъществена дългоочакваната мечта – завършен е Паметникът на Христо Ботев и неговата чета.

Днес той все още ни навява тежкия, но горд спомен за подвизите на възрожденците, дали живота си за Освобождението. На метри от него се намира и емблематичния за българската история Параход Радецки, където можем да видим автентични спомени от времето на Априлското въстание.

https://www.livechatalternative.com/