Новини
Община Козлодуй заедно с ЦПЛР – ОДК Козлодуй и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) ще отбележи европейските дни на птиците
02.10.2019

Европейски дни на птиците се организират всяка година в 34 европейски страни с участието на близо 25 000 души в 1 000 различни мероприятия, в които се броят над 5 милиона птици. Кампанията се провежда от 1993 г. вече 26 години, а в Козлодуй еко клубът към ЦПЛР – ОДК  се включва от 2004 година. Тази година ще бъде шестнадесетото броене на птици по повод кампанията. Началото на октомври е активен миграционен период за птиците. Целта на преброяването е да се съсредоточи вниманието към нуждата от опазване на мигриращите птици, местата им за почивка, местата за гнездене и местата за зимуване. Европейската екологична мрежа Натура 2000, част от която е и остров Козлодуй, е важен инструмент за опазването на биоразнообразието и местообитанията. Мониторингът на защитените зони, където се концентрират птиците, дава информация за състоянието на птичите популации, както и за състоянието на природата в района и заплахите за местообитанието.

Заповядайте заедно да се включим в най-мащабното наблюдение на птици, организирано под патронажа на най-старата световна природозащитна организация – BirdLife International, чийто партньор за България е БДЗП.  Освен в Козлодуй, събитието ще бъде отбелязано и в Свищов, Гоце Делчев, Шабла, Бургас, Пловдив. Ето и линк към събитието за страната: http://bspb.org/bg/news/Otbeliazvame-EBW-v-shest-grada-v-stranata.html

На 5 октомври, събота, от 10:00 до 12:00 ч. ще се проведе наблюдение на птиците в района на р. Дунав край о-в Козлодуй. Сборният пункт е на плажа на бившия къмпинг „Рай” срещу остров Козлодуй.

На място ще има разположена зрителна тръба и бинокли за наблюдение на птиците. Видовете, които могат да бъдат наблюдавани в района, са: къдроглав пеликан, малък и голям корморан, речна чайка, сива чапла, черен щъркел, стридояд, късокрил кюкавец, голям и малък горски водобегач и др. В края на наблюдението ще се проведе и викторина с награди – значки с диви птици, които могат да бъдат наблюдавани в района.

Мероприятието е подходящо за деца и хора от всички възрасти с интерес към природата и биоразнообразието. На място ще бъдат Велислава Спасова, еколог в Община Козлодуй, и Петя Лазарова, ръководител на еко клуб към ЦПЛР – ОДК.

 

Търсене
Харесва ли ви новата визия на сайта?
facebook