Новини
Празнуваме Богоявление (Йордановден)
06.01.2019

На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова този празник се нарича и Водици.

По традиция сутринта в храм-паметник „Света Троица” се състояха празнична Богоявленска литургия и водосвет. Непосредствено след това, под звуците на духова музика, тръгна шествие от църквата до централния площад. На паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци от Община Козлодуй, Общински съвет, Козлодуй и АЕЦ „Козлодуй”, както и цветя от граждани, деца и Народно читалище „Христо Ботев”, гр. Козлодуй. На 6 януари отбелязваме 171 години от рождението на великия български поет и революционер.
Ритуалът по хвърлянето и изваждането на кръста се състоя на брега на река Дунав. На празника присъстваха стотици жители, независимо от мразовитото време. Община Козлодуй беше организирала транспорт за гражданите.
Всички присъстващи окуражаваха смелите момчета, които бяха решили да се гмурнат в ледените води. След като отец Пламен хвърли кръста, десетината смелчаци се впуснаха в Дунава. Но победителят е един! Ангел Орлов, на 30 години, пръв се докосна до богоявленския кръст и получи благословията на отеца. Смята се, че който пръв хване кръста, ще бъде много здрав и всичко ще му спори.
И малки, и големи се снимаха с щастливеца и целунаха кръста. На празника присъстваха кметът на община Козлодуй, г-жа Маринела Николова, и зам.-кметът, г-н Николай Николов. След ритуала, на брега на Дунава, се изви кръшно българско хоро. Кметът пожела на всички здраве, късмет и благополучие през цялата година.
Нека бъдат честити и всички, които имат имен ден на този хубав празник!

Търсене
УЧАСТВАТЕ ЛИ В БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ?
facebook